Kerámia vagy beton tetőcserép?

Tetőcserép vásárlásakor is sok kérdés merülhet fel, de az egyik legfontosabb, hogy melyiket válasszuk: kerámia vagy beton tetőcserép?

Kerámia tetőcserép

Könnyű, így nem is terheli annyira a tetőt, valamint a felrakása is könnyebb

Igaz is, és nem is. Egy agyagcserép általában könnyebb, mint betonból készült társa, ám a legtöbb esetben kisebb is. Az építkező szempontjából az igazi kérdés, hogy mennyit nyom 1 m2 kerámia tetőcserép? Máris másképp fest a dolog, mert amíg egy kisebb tetőcserépből 14-17 darab is szükséges 1 m2-re, addig egy átlagos méretű betoncserépből elegendő akár 10 darab is.

Négyzetméterre levetítve az agyag- és a betoncserép súlya között nincs számottevő különbség! Ne legyen szempont, hogy mennyi fáradtsággal helyezhető fel a tetőre a cserép. Sok-sok évig fogunk alatta élni, nem számít az a néhány nap, amíg felkerül.

Creaton Heidelberg beton tetőcserép
Creaton Kapstadt beton tetőcserép
 

Az agyagnak évezredes hagyománya van

Feltétlenül igaz. Aki azonban ezzel érvel, valószínűleg nem tévét néz esténként, hanem a csillagokat, hiszen annak sokkal messzebbre nyúlnak vissza a gyökerei. Komolyra fordítva a szót; ez nem lehet a döntésünk alapja. Számtalan új gyártási technológia bizonyította már be, hogy lehet ugyanolyan jó, vagy sokkal jobb is, mint a nagy hagyományokkal bíró eljárások.

Természetes anyagból készül

El sem tudom mondani, kereskedői pályafutásom alatt hányszor hallottam ezt a vásárlók részéről. Arra persze senki sem tudott válaszolni, hogy miért annyira fontos, hogy a műanyag nyílászárója fölé természetes anyagból készült tetőfedő kerüljön, de nem is firtattam különösebben a dolgot.

Jól szellőzik

Az agyagból készült termékek páraáteresztő képessége kiváló. Egy nem megfelelő szellőztetéssel ellátott tető esetén jobban teljesít, mint egy betoncserép. A leghelyesebb mégis az, ha szellőzőcseréppel, és a megfelelő kiegészítőkkel biztosítjuk a tető teljes átszellőzését. Ez esetben szinte mindegy, hogy melyik alapanyagból készült termék van a tetőnkön.

Beton tetőcserép

Nehezebbek az agyagcserepeknél

Meglepő, hogy az első részben az agyagcserepek mellet szólt, hogy könnyebbek, mint betonból készült társaik, most pedig a betoncserép előnyére válik, hogy nehezebb. Hogy lehet ez? Egyszerű. Az előző részben már fény derült rá, hogy a tetőre nehezedő súlyt négyzetméterben érdemes kalkulálni, mert a „nehezebb” betoncserépből – ami nagyobb is egyben – elegendő a 10 db négyzetméterenként, míg a könnyebb kerámiacserépből akár 14-17 darab is felkerül ugyanekkora felületre. Tehát négyzetméterre vetítve közel azonos súllyal kell kalkulálnunk.

A beton tetőcserépnél az az igazi előny, hogy nehezebb, mint a kerámia tetőcserép. Ezért jóval kisebb az esély arra, hogy egy viharos erejű szél megbontsa a beton tetőcserépből készült tetőnket.

Creaton Balance tetőcserép
Creaton Klassik tetőcserép
 

Hosszabb az élettartamuk, mint az agyagcserepeknek

Ezt már megbeszéltük a kerámiacserepeknél. Maga a beton, mint alapanyag szilárdabb szerkezetű, mint a kerámia, ám egy cserép élettartamát nem csak a felhasznált anyag határozza meg. A gyártási technológia kiforrottsága sokkal inkább meghatározó a tetőcserép szempontjából. Nem általánosítható tehát, hogy egy betonból készült tetőfedő hosszabb ideig tudja funkcióját betölteni. Megfelelő szakértelemmel és odafigyeléssel mindkét alapanyagból ugyanolyan jót lehet készíteni.

Kevesebb nedvességet vesz fel

Igaz is, és nem is. A tömörebb szerkezet valóban kevesebb nedvességet fogad magába, így megelőzi a fagykárokat.