A faluház felújítása Creaton termékekkel Buzsákon

Somogy megyében található egy kis község, Buzsák. Az összesen 1347 lelket számláló településen található egy Faluház, amelyet még 1997-ben a Kapos-Terv tervei alapján építettek fel.

Az épület tervezői Grátz Antal és Lőrincz Ferenc voltak, akik közül az előbbi a Makovecz iskola tanítványa volt. Ezért is jellemző az egész épületre a Makovecz féle organikus építészeti stílus.

Az épület jelenleg is egyszerre több funkciót lát el. Itt tartja a település az általános iskola a foglalkozásait, legyen az akár gyógytorna vagy akár testnevelés óra. Ezenkívül különböző helyi szervezetek is tartják itt még az összejöveteleiket. 

Creaton Klassik tetőcserép, rézvörös

Mivel az épületben több hatalmas tér is ki lett alakítva, ezek fűtése a téli, hideg időszakban hatalmas feladatot jelentett a rosszul kivitelezett hőszigetelés és a leromlott állapotú nyílászárók miatt. 

Az önkormányzatnak lehetősége volt saját, illetve pályázati forrás segítségével az épület energetikai korszerűsítésére. 

A 22 éve épült épület tetőszerkezeteinek a hibái is javításra kerültek az önkormányzat által nyert pályázat során.

Creaton Klassik tetőcserép, rézvörös

A egész tetőszerkezet számtalan, korábbi kivitelezési probléma miatt erős romlásnak indult, melyet a felújítás során javítottak és cserélték a szerkezeti elemeket is. Így az  elkorhadt lécek, faszerkezetek a porladó cserepekkel együtt megújultak, ezáltal megszűntek a beázások által okozott károk és bosszúságok.

A hatalmas, összesen 1500 m2-es tető összetett és többféle hajlásszögű részből tevődik össze, több helyen nyílászárókkal tagolva. 

Ökörszem és álló ablakok („kutyaól”) vápáinak megfelelő megoldása is kialakításra került, megszűntetve a korábbi kivitelezés problémáit. 

Creaton Klassik tetőcserép, rézvörös

A CREATON TRIO fólia alkalmazása segítségével egy egységes fóliázást készítettek, amit a süllyesztett vápák alatt is átvezettek. A kivitelezés érdekessége volt, hogy a lécezés elkészülte után a CREATON SEE Kft. egyedi méretű és alakú cserepek elkészítésével biztosította az épület tetőszerkezetének színvonalas megjelenését. 

A tetőn a CREATON KLASSIK tetőcserép látható rézvörös színben, több helyen egyedi gyártással.

Creaton Klassik tetőcserép, rézvörös

Az épület felújított tetőszerkezete több mint 100 raklapnyi tetőcserepet fogadott be és öt szakember fél éves munkája során készült el.

A tető az ÉMSZ zsűrije elismeréseként az Év Tetője 2021 pályázatán a magastető szekcióban Aranykalapács díjjal jutalmazta a kivitelezőt. 

A CREATON Tetőszépségverseny 2020 pályázaton pedig I. helyezést ért el ez a remek munka.